Jdi na obsah Jdi na menu

Havlíčkobrodský deník: V Přibyslavi v kulturním domě to vonělo jako u prvotřídního cukráře

1. 3. 2015

Přibyslav – Nultý ročník soutěže v pečení bábovek se konal v sobotu odpoledne v kulturním domě v Přibyslavi.

„Inspirovaly jsme se podobnou soutěží, která se koná ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu, a rozhodly jsme se, že něco podobného uspořádáme u nás, aby i obyvatelům Přibyslavi bylo hezky," vysvětlily stručně záměr konání soutěže hlavní organizátorky Václava Kytličková a Hana Loubková.

S účastí soutěžících mohly být obě pořadatelky navýsost spokojené. Svými kuchařskými výtvory se přišlo pochlubit 55 soutěžících z Přibyslavi i Havlíčkova Brodu. Někteří neváhali vstát v pět ráno, aby jejich bábovka byla pěkně nadýchaná.

Pořadatelé rozdělili soutěž do tří kategorií. Slané bábovky, sladké, a bábovky pečené dětmi do 12 let. Odborná pětičlenná porota skládající se například z restauratéra, majitelky cukrárny, či přibyslavského starosty, neměla lehkou práci.

Přes 50 bábovek a litr vody

„Každý porotce ochutnal 55 druhů bábovek a vypil litr vody," přiblížila těžkou práci poroty cukrářka Alena Jouklová.

Přibyslavský starosta Martin Kamarád se svěřil, že po tomto náročném degustátorském maratonu si doma bábovku ke svačině určitě nedá.

Svoji bábovku přinesla do soutěže například osmiletá Katka Sedmíková. „Pekla jsem ji z čokolády Margot. Byl to můj nápad. Pekla jsem ji sama, maminka pomáhala jen minimálně," prozradila malá cukrářka z Přibyslavi.

Lehkou práci neměli ani návštěvníci, kteří měli bábovky rovněž ochutnat a vybrat tu nejlepší, jedinou. Jak vzápětí zjistili, bábovku lze upéct z čehokoliv. Na prostřených stolech ve vestibulu kulturního domu „trůnily" bábovky z ořechů, svařeného vína, banánů, mrkve, jablek, čokolády a broskví. Pro pány tu byly bábovky s masem, uzeninou či škvarky.

Pro vyznavače zdravé výživy byly k mání bábovky bezlepkové, veganské, řepné, nebo bábovky se zeleninou a vajíčkem.

„Opravdu nevím, co si vybrat, možná ta mrkvová. Dávám přednost sladkému, povzdechla si nad bohatě prostřeným stolem Marcela Lanková z Havlíčkova Brodu.

Cen bylo dost

Vybrat ty nejlepší cukráře a pekaře nebylo jednoduché, ale nakonec porota odborná i laická musely vyřknout verdikt. Nicméně cen bylo hodně, nikdo snad nešel domů s prázdnou.

Zvláštní cenu poroty si donesly ženy ze Svatého Kříže. Cenu za největší počet soutěžících dostal Senior Point Havlíčkův Brod. Cenu za vzhled získala Drahoslava Hepnerová ze Svatého Kříže. Mimochodem zřejmě nejúspěšnější soutěžící, neboť si odnesla cen několik, včetně velké prasečí hlavy.

V kategorii dětí byla nejúspěšnější cukrářkou maličká Lucie Holá. V kategorii mužů si odnesli cenu Jaroslav Zachariáš a Ivan Jemelka.

Nejchutnější slanou bábovku upekla Drahoslava Hepnerová. Za nejlepší sladkou bábovku získala pohár a diplom Stanislava Štěpánová. Cena laické poroty ze nejchutnější výtvor se ocitla v ruce Ludmily Černé, která zároveň získala i certifikát odborného porotce na příští rok, neboť pořadatelé chtějí soutěž pro velký úspěch za rok zopakovat. Péct či vařit se ale bude pro změnu z jiných surovin.

Celý článek i s fotografií zde: http://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy_region/20150301soutez.html

dnes 08:42
 
 

Autor: Štěpánka Saadouni