Jdi na obsah Jdi na menu

Pohanková bábovka s překvapením

17. 3. 2015

 

POHANKOVÁ BÁBOVKA S PŘEKVAPENÍM

6 vajec                       - udělat tuhý sníh z bílků
30 dkg cukru              - ( 2x vanil. cukr a k tomu přisypat moučkový cukr )
1 šlehačka                 -  nejlépe 33%, přidávám ještě trochu z druhé, tak čtvrtku
asi 1 dcl slun. oleje    - ( olej i šlehačku přilívám "od oka" )
32 dkg bezlep.mouky - používám JIZERKU - původní receptura
  7 dkg pohankové celozrnné mouky
1,5 prášku do pečiva
kakao
1 balíček lískových ořechů v mléčné čokoládě

   Vymažu bábovku a vysypu jemnou kukuřičnou strouhankou. Žloutky ušlehám s cukrem. Přidám šlehačku, olej. Obě mouky smíchám dohromady a k tomu přesátý kypřící prášek. Vše postupně přisypu do žloutkové směsi a zamíchám do hladka. Nakonec jemně vmíchám sníh z bílků. Téměř celé těsto vliju do formy a ani né třetinu zbylého těsta obarvím kakaem ( není nutné, nám doma se líbí jak bábovka vypadá ). Tmavé těsto nalijeme na světlé těsto v bábovce a opatrně zapracujeme vidličkou. Z vrchu bábovku poklademe lískovými ořechy v čokoládě ( kupuji v Lidlu - osvědčily se a nejsou drahé ). Ořechy se nesmí vtlačovat hlouběji do těsta, protože můžou propadnout až na dno a po vyklopení zůstanou přilepené ve formě. Ideální je, aby před vložením do trouby byly všechny ořechy alespoň částečně vidět.
 V průběhu přípravy bábovky si troubu předehřeju na 160st. a asi 5 min. před vložením formy do trouby stáhnu teplotu na 150st. Bábovku peču na 150st asi 1hod. Používám horkovzdušnou troubu. Po upečení nechám bábovku úplně vychladnout. Pokud peču večer, tak klidně do druhého dne.

 pohankova-babovka-1.jpg